Sporočilo
  • EU e-Privacy Directive

    This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. By using our website, you agree that we can place these types of cookies on your device.

    View e-Privacy Directive Documents

IAIDO

V Japonskih borilnih veščinah je najbolj edinstvena sistemizacija veščine tehnike potega meča, ki je prerasla v svojo posebno disciplino.

Ta tehnika je znana po številnih imenih vendar so najpogostejša battojutsu in iaijutsu ali iaido.

Battojutsu enostavno pomeni tehnika potega meča toda poimenovanje iai je bolj obskurno.

Originalno se ime sklicuje na prvotne tehnike potega meča iz sedečega ali klečečega položaja, v nasprotju s stoječim položajem usmerjenim direktno proti nasprotniku in v povezavi s tem je nekje v zgodovini prišlo do takšnega poimenovanja. Mogoče je, da je to tudi zaradi pomembnosti, ki so jo sedečemu položaju dajale mnoge klasične šole potega meča.

Vse skozi Japonsko fevdalno obdobje so vojščaki samuraji nosili par mečev in imeli legalno pravico meče uporabiti proti vsem iz nižjih socialnih slojev in tudi kaste samurajev, če so bili napadeni ali nečastno izzvani .

V takšnem okolju je bila najboljša oblika samozaščite čim hitreje izvleči meč in parirati napadalcu ali ga pokončati še predno je lahko izvedel svoj napad.

Kot nekako bolj specializirano ali izboljšano obliko kenjustu (učenja borbe s palico) se je veščina iai pogosto učila skupaj z drugimi orožji ter starejšimi borilnimi veščinami in zelo redko bi se našla šola, ki bi izključno učila samo mečevanje.

Glavni poudarek iaido je poteg in rezanje z mečem, vendar so nekatere klasične šole vključevale in učile tudi borilne tehnike jujutsu v primeru, da je nasprotnik zgrabil eno roko z mečem ali pa se je borba odvijala v ozkem prostoru, kjer je ozka razdalja preprečevala poteg in uporabo meča.

Iz teh primerov je jasno razbrati povezavo med iai tehnikami in ostalimi borilnimi veščinami fevdalne japonske.

Mnogi izmed klasičnih stilov mečevanja so preživeli in se poučujejo tudi danes. Nekaj najbolj znanih stilov je : Muso Jikiden Eishin ryu, Mugai ryu, Suio ryu in Mizoguchi ryu . Obstajajo tudi bolj moderne šole ki so znanje črpale od starejših , kot so Toyama ryu ter kompletno moderno standardiziran »Seitei iaido« , ki se prakticira bolj kot disciplina izgrajevanja osebnostnega karakterja.

Iaido trening vključuje poglobljen študij in številne ponovitve vsake tehnike štirih glavnih faz .

 

-          Nukitsuke (izvlečenje meča iz ovoja in začetni obrambni ali napadalni gib)

-          Kiriotoshi   (rezanje nasprotnika )

-          Chiburi       ( stilsko stresanje krvi z rezila meča )

-          Noto           (vračanje meča v ovoj )

-           

Prav tako je pomemben del treninga pravilno vzdrževanje meča in opreme.

 

 

                                    sh2162 copy

 

 

 

 

image