Sporočilo
  • EU e-Privacy Directive

    This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. By using our website, you agree that we can place these types of cookies on your device.

    View e-Privacy Directive Documents

KOBUDO

Na Japonskem so borilne veščine praviloma razvrščene v klasično ali »koryu« in moderno ali »gendai« smer ali pot.

Uradni začetek moderne poti ali linije se prične leta 1868, ki zazanamuje začetek vladanja Cesarja Meiji in velja tudi kot uradni začetek moderne dobe Japonske.

Kobudo je moderna beseda, ki pomeni »starodavne borilne poti« in se uporablja kot splošna oznaka za vse umetnosti japonskega izvora, ki so bile ustvarjene pred letom 1868.

Kobudo se lahko uporablja izmenično s skoraj identično besedo Kobujutsu in Koryu bujutsu, čeprav obstajajo nekatere manjše razlike v niansah.

Tehnično je tako korektno poimenovati veliko stilov jujutsu kot kobudo vendar se poglavitno v to kategorijo stilov uvršča vse vrste veščin z orožjem, ki jim včasih dodajo tudi sekcije veščin s »prazno roko«.

V preteklosti so bile borilne veščine na japonskem razdeljene na osnovi družinskih enot in so se imenovale ryuha, ki so se zgledovale po tradicionalni »iemoto« delitvi na družinske obrtniške cehe.

Učenje in znanje ryuha je bilo ekskluzivno v lasti najstarejšega člana družine ali zakonitega dediča, ki je bil tudi edini pooblaščen za učenje, usposabljanje in prenašanje borilne veščine.

Nove smeri so pogosto temeljile na posameznih nadarjenih študentih, ki niso izhajali iz družine ampak so pridobljeno znanje kasneje razvili v svoj slog in popolnoma novo smer.

Okinawa Kobudo usposabljanje zajema pouk z različnimi tipi tradicionalnih orožij, ki izvirajo z Okinawe.

To so različne mešanice in tipi orožja, ki je večkrat bolj podobno orodju ali ribiškemu priboru kot pa namenskemu in posvečenemu orožju za bojno polje.

Ta vrsta treningov se navadno imenuje Ryukyu kobudo. Orožja so : bo, sai, tonfa, kama, eiku bo, nunte bo, tekko, techu in nunchaku.

Orožja, ki se uporabljajo v japonskem kobudo so številna in raznolika, vendar so najpogostejša Katana (dolgi meč), Yari (kopje), Bo (dolga palica), Jo (kratka palica), Naginata (rezilo na dolgi palici), Jitte (nekakšna gumijevka s kovino) in Kusarigama ( sestavljeno orožje iz verige in srpa)

Čeprav obstaja več organizacij in združenj za kobudo treninge , pa so vse organizirane kot ryuha in med seboj neodvisne ter sledijo samo svojim naukom, metodam in stilu. Ne razlikujejo se samo po tehničnih vsebinah temveč tudi po terminologiji, uniformah, sistemu rangiranja, napredovanja in še ogromno ostalih malenkosti.

Precej redko se lahko najde verodostojne učitelje za koryu izven Japonske, čeprav ti obstajajo in tudi poučujejo.

 

  KOBUDO                                                                            

image