Sporočilo
  • EU e-Privacy Directive

    This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. By using our website, you agree that we can place these types of cookies on your device.

    View e-Privacy Directive Documents

JU-JUTSU

Jujutsu izvira iz centralne,osrednje Japonske , označuje pa predvsem tehnike, ki ne vključujejo orožja.

Večina stilov,sistemov, ki se opredeljujejo kot Jujutsu, izhaja iz časa japonskega fevdalnega sistema, ki sega v čas pred letom 1868. Primeri vključujejo šole kot so : Takenouchi ryu, Yoshin ryu, Sekiguchi ryu, Fusen ryu in Asayama ryu.

Mimogrede obstajajo tudi primeri poimenovanja šol in sistemov šele po tem ko so že uporabljali in odkrivali določene tehnike. Takšen primer je recimo Hakko ryu.

Besedo Jujutsu lahko prevedemo na več načinov, in sicer »umetnost , veščina predaje« ali »tehnike podrejanja« tudi » umetnost, znanost mehkobe« .

Največji poudarek je na učinkovitem načinu delovanja tehnik, ki se ne upirajo,ne nasprotujejo nasprotnikovi moči, temveč se ji podrejajo in jo preusmerjajo.

Končnica »-jutsu« doda glavni besedi tehnični, praktični pomen.

Zgodovinsko je bil izraz jujutsu ena izmed mnogih oznak za neoboroženo obliko borbe. Veliko stilov, ki se danes označujejo kot Jujutsu, se je prvotno imenovalo yawara, wajutsu, koshi no mawari, shubaku, torite ali kempo.

V preteklosti je bilo skoraj nemogoče najti dojo, ki bi bil specializiran samo za Jujutsu.

Tehnična vsebina različnih Jujutsu stilov se močno razlikuje in se spreminja od šole do šole toda povsod obstajajo posamezni podobni izrazi.

Večino tehnik Jujutsu stila, so razvili samuraji.

Osredotočali so se na razvoj tehnik brez orožja , ki so jih uporabljali proti oboroženim nasprotnikom (v primeru da so zaradi napada ostali brez svojega orožja, so se seveda morali znati braniti temu primerno). Ker pa je večina udarcev neuporabnih proti oboroženem in z oklepom zaščitenem nasprotniku, se večina tehnik osredotoča na grabljenje, metanje in manipuliranje s sklepi nasprotnika…

Klasični učni načrti ali vsebine so bili po navadi napisani na papirne zvitke in so bili posredovani ali predani nosilcem naprednih nivojev znanja, tako, da so jih lahko ti na višjih nivojih še okrepili in nadgrajevali na osnovah starejših znanj.

V današnjem času je tako veliko modernejših stilov posvojilo že dobro znane starejše tehnike in znanja, ter dodalo ali priredilo nove, ki pa vsi izvirajo že iz starih znanj.

 

                                                           jujutsu-pravi -

 

image