Sporočilo
  • EU e-Privacy Directive

    This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. By using our website, you agree that we can place these types of cookies on your device.

    View e-Privacy Directive Documents

KARATE

Karate sistem, veščina je prvenstveno borilna veščina neoboroženih civilistov, ljudi praznih rok, ki izhaja iz stare Kraljevine Ryukyu, v današnjem času poznane kot prefektura Okinawa.

Beseda karate je modernega izvora (zgodnje 20. stol.), njen dobesedni pomen pa je »prazna pest«. Očitni pomen besede je »borba brez orožja« toda Kitajske pismenke, ki označujejo besedo »praznina« imajo zelo velik pomen v Budizmu, kjer se označuje z isto pismenko tudi »prazen um« ki označuje intuitivnost, to pa je izredno pomemben koncept v Azijskih borilnih veščinah.

Pred izvorom besede »karate«, so veščine Okinave poznali pod imenom »toudi« kar je v ryukyujskem jeziku pomenilo »kitajska roka«, ali preprosto »di«, roka.

Zaradi pomanjkanja zgodovinskih virov sta nam zgodnji razvoj karateja in njegova zgodovina dokaj nejasna. Obstoječi viri nam razlagajo, da je prišlo do združitve kitajskega stila boksa in prijemov z ostalimi stili jugovzhodne Azije. Rezultat te združitve so nato še dodatno obdelali, da bi čim bolj ustrezal Ryukyu borcem.

Sestava in narava karate treningov, ki zajemajo značilne kata forme ter so značilni izrazito individualnim Kitajskim oblikam in pristopom, se po tem označuje in ločuje od celovitosti Japonskih sistemov.

Karate se stilsko pretežno osredotoča na tehnike, ki vsebujejo udarce, tako z roko kot z nogo kot poglavitna orožja borca, z dodajanjem taktike in raznih prijemov pa se celotni stil nadgrajuje.

Trening temelji na učenju in interpretaciji posameznih osnovnih privzetih vzorcev ali temeljev v povezavi z realno borbo. 

Tradicionalno karate treningi pripomorejo k zelo dobri telesni kondiciji zaradi odličnih kondicijskih vaj.

Karate je prišel iz Okinave na Japonsko na začetku 20. stoletja. Tam se je, pred širjenjem po svetu, še dodatno razvil. Od samega začetka je bil karate izredno individualističen. Veliko učiteljev, mojstrov je prenašalo svoje znanje, vendar v različnih smereh, saj je vsak učitelj poudarjal nek svoj določen aspekt karateja bolj od drugega.

Danes sama beseda Karate označuje pravzaprav ogromno različnih stilov karateja, ki imajo skupen ali podoben izvor.

V današnjem času najbolj poznamo stile oziroma smeri kot so Shotokan, Wado ryu, Goju ryu in Shito ryu, ki jih imenujemo tudi »stil velikih štiri«.

Prav tako je zelo znan ikonoklastičen stil poimenovan Kyokushin kai in moderne forme Okinawa stilov Shorin Ryu in Isshin Ryu. Karate treningi včasih vključujejo tudi vaje z različnimi tradicionalnimi orožji iz Okinawe. Ta orožja so mešana in čudna ter včasih bolj spominjajo na ribiško opremo kot posvečena orožja za bojno polje. Takšen tip treningov po navadi poimenujemo Ryukyu kobudo. 

 

 

                                                                  kick copy

image